De Europese Centrale Bank (ECB) stopt aan het eind van 2018 met de productie en uitgifte van het biljet van 500 euro. Dat is woensdag bekendgemaakt na een vergadering bij de centrale bank.

Het biljet blijft wel een wettig betaalmiddel, houdt zijn waarde en blijft in roulatie. Het kan daarbij ook voor onbepaalde tijd worden ingewisseld bij de centrale banken van de eurozone. De ECB stopt er onder meer mee vanwege de populariteit van de biljetten in de onderwereld.

De productie en uitgifte worden stopgezet op het moment dat de nieuwe series van briefjes van 100 en 200 euro worden geïntroduceerd. Na het verdwijnen van het biljet van 500 euro zijn er nog zes typen bankbiljetten over die gewoon in omloop worden gebracht. Dat zijn biljetten van 5, 10, 20, 50, 100 en 200 euro.

De biljetten van 500 euro die momenteel in omloop zijn, zo’n 3 procent van alle eurobiljetten, hebben een waarde van meer dan 300 miljard euro. Dat is ongeveer 28 procent van de totale uitstaande waarde van alle eurobiljetten, zo blijkt uit cijfers op de website van de ECB. De biljetten zijn paars van kleur en er staat “moderne architectuur uit de twintigste eeuw” op. Het briefje van 160 bij 82 millimeter is het grootste eurobiljet.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl